Tatil öncesi zayıflatan besinler

23.06.2012 00:00

 Yaz aylarında doğru seçimleri yaparsanız hem kilo kaybedebilir hem de midenizi sorunları yaşamazsınız. Bunun sırrı sağlıklı ve doyurucu beslenmekten ve az kalorili besinleri tüketmekten geçiyor. Daha da iyisi yaz seçim yapmak için seçeneklerin çok fazla ve kolay olduğu en iyi mevsim.

Kahvaltıda yulaf ezmesi:  Yulaf ezmesi, sindirim sistemihi harekete geçirir, uzun süre tok tutar.

Karpuz: Yağ yakıcı bir meyvedir. Vücudun yağ parçalama özelliğini artırır. Metabolizmaya canlılık verir.

Izgara Sebzeler:  Izgara edilmiş sebzeler yaz aylarında mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerdendir. Özellikle bu yiyeceklerden bir tabak tüketmek faydalı olacaktır. Soğan, kabak, yeşilbiber, havuç, patlıcan, kuşkonmaz, sarımsak bu sebzelerdendir. Izgara sebzeleri keçi peyniri ile yiyebilirsiniz.

Salatalar: Yazın diyetimizde salatayı arttırmakla yemek yeme isteğmizi sağlıklı bir yemek ile bastırabiliriz üstelik doyurucu. Ağırlık olarak düşük kalorili yaz sebzeleri içeren yaz salataları tüketin.

Kalorisiz veya az kalorili yaz içecekleri: Şekerli kahveli içecekler, çaylar, taze meyve suları, şekerli gazlı ve gazsız içecekler yaz için kolayca tüketilse  bile bir o kadar da kolay kalori toplamamıza sebep oluyorlar. Yazın sıcak sebebiyle normalden daha  fazla ve sıklıkla sıvı tüketiyoruz. Şekersiz limona- ta, su, ayran ve şekersiz az sütlü bol buzlu kahve- leri tercih edebilirsiniz.

Kilo vermenin 7 yolu 

  • Bol su veya diğer kalori içermeyen sıvılardan için: Öğünler ve  aralarında veya acıktığınızda su, açık ve limon dilimli çay, şekersiz kahve, light olan içeceklerden dilediğiniz kadar için. Su sevmeyenler için önerim; sürahinize 1 adet aromalı veya sade maden suyunu boşaltın. İçimi kolaylaşacak ve daha fazla minerali sağlıklı bir şekilde alacaksınız.
  • Günde 9 porsiyon sebze ve meyve: Her gün toplam 9 porsiyon sebze ve meyve yemeğe özen gösterin. İlk haftanın sonunda kiloların sadece düzenli sebze ve meyve yeme ile gittiğini rahatlıkla göreceksiniz. Her gün 1 kase salata, 1 qtabak sebze, 1 küçük su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, 1 küçük kase taneli veya 1 ince dilim meyve 1 porsiyon anlamına gelir.
  • Gerçekten aç olup olmadığınızı düşünün: Midenizin bir yumruk büyüklüğünde olduğunu hatırlayın ve ancak tamamen fiziksel olarak kendinizi aç hissettiğinizde yemeğinizi sipariş edin veya ısmarlayın.
  • Gece atıştırmalarına dikkat: Akşam yemeğinden sonra eğer atıştırmak istiyorsanız 100 kalorilik bir atıştırma paketinin üzerinde kalori alırsanız yandınız.  100 kalori demek 2 küçük boy meyve, 1 avuç içi kadar fındık, 2 top dondurma, 1 su bardağı ballı süt demektir.
  • Sevdiğiniz yiyeceklerden uzak durun: Sevdiğiniz yiyeceklerle diyet yapmak yerine düşük kalorili olanları ile kilo verip kilonuzu koruyacağınız zaman sevdiğiniz yiyeceklerin sıklığını azaltarak yemeyi deneyin.
  • Çorba ile mini öğün: Kilonuzu takip için her sabah tartılın. Kilonuzun duraksadığını gördüğünüz günün öğleninde 1 tabak çorba ve  1 kase yoğurt yiyin. Kilo veriminiz hız kazanır. 

BİR TABAK MAKARNA METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR 

Kilo verirken metabolizma da vücut ağırlığı azaldığı için düşer. Bunu hızlandırmak için 1 haftalık diyet programınızda spor yaptıktan sonra 1 tabak kıymalı makarna yiyin. Yanında da bol salata. Böylece vücutta depolarınız dolacak kas kaybınız engellenecek ve metabolizma düşmesi engellenecektir. 

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez | Star  -  sdonmez@sdonmez.com