KEFİR ve Faydası

14.06.2012 18:35

Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır.

KEFİR NEDİR?

Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.

KEFİR NERDEN GELMİŞTİR ?

Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya’ da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır. Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar.

KEFİR NELERE İYİ GELİR ?

Kullanımı (içimi) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına ile su gibi içirirler. Kafkasya’ da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir. Protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisKANSERİ GECİKTİRİYOR...

Hazmının kolay, proteince zengin oluşu nedeni ile Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir. Hatta 20 - 30 günlük çocuklara bile günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. Doktorlar, hastalarına ilaçların yanında birde kefir içmelerini tembihliyor.

Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştir.( 22.02.2002 Star Gazetesi )

Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?

Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.

KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR !

Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç değil ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor... Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir.

KEFİR TANESİ

Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir. Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir.Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar. Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir.Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur. Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir. Avrupa ülkelerinde ve A.B.D. de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır. 

BESİN DEĞERLERİ

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.

 

KEFİRİN FAYDALARI

  • Bebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişiminde olumlu etkiler.
  • Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
  • Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların sağlık risklerini azaltır.
  • Diş çürüklerini önler.
  • Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür.
  • İştah açar ve beslenmeye güçlü destek olur.
  • Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görev yapar.
  • İshale ve kabızlığa iyi gelir.
  • Kansızlığı  önler ve kan bozukluğunu giderir.Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Görme yeteneğini güçlendirir.
  • Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Zeka gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar.
  • Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur.
  • Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir süt içeceğidir.
  • Büyümeye güçlü destek sağlar.
  • Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
  • Ergenlik dönemine pozitif etkinlik katar.
  • Hormon dengesini sağlar.
  • İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir.
  • Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar.
  • Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır.
  • Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici görev üstlenir.
  • Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar.
  • Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder.
  • Bağırsak florasını inşa eder.
  • Böbrek fonksiyonlarını düzenler.
  • Vitamin ve Minareller arasında işbirlikçi yapısıyla simbiotik çimento görevi görür.
  • Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar.
  • Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi önler. Saçları kuvvetlendirir.
  • İç ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
  • Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Dokuları tamir eder.
  • Vücudun sıvı dengesini optimum seviyede tutar.
  • Dna sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler.
  • Hücrelerin oksijen almasında etkili görev üstlenir.
  • Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olmasında unutulmaz bir partnerdir.
  • Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.
  • Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır.
  • Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır.
  • Vücudun bütün organlarının uyumlu ve senkronize çalışmasını düzenler.
  • Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler.
  • Uykusuzluğu giderir. Spor yapanlar için enerji deposudur.
  • Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir, dinlendirir ve gevşetir.
  • Yemeklerde keyfinize keyif katar.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Diyet yapanlar için en ideal içecektir.
  • Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur.
  • Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar.
  • Kas kasılmalarını ve krampları önler.
  • Selülitlere karşı etkindir.
  • Yağ dokularını çözümleyici fonksiyon içerir.
  • Sindirim sistemindeki trafiği düzenler.
  • Birçok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.
  • Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testesteron olmak üzere kortizon, ensülin, trioid, serotonin ve adrenal hormonları üzerine olumlu etkiler yapar.
  • Mide asitleri ile salgıların düzenli ve verimli üretilmesine katkıda bulunur.
  • Alkol alanlar açısından kaybolan vitaminleri geri alımında tam bir takviye sağlar.
  • Zehirlenmelere karşı kanı temizler.
  • Vücuda giren siyanürü etkisizleştirir.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç alanlara yardımcı olur.
  • Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir.
  • Sinir sistemini sürekli reorganize ettiğinden çelik gibi güçlü yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir.
  • Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar.
  • Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Damar sertliğini engeller.
  • Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına destek sağlar.
  • Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
  • Prostat ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir.
  • Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını önler.
  • Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
  • Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller.
  • Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar.
  • Genç yaşlanmayı sistemize eder.
  • Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur.

Yararlarının ortadan kalkmaması için sıcak yemekle yenmemesi gerekiyor...

 

 

https://www.facebook.com/notes/osman-%C3%B6zbodu%C3%A7-alternatif-t%C4%B1p-uzman%C4%B1/kefir-ve-faydas%C4%B1/10151763601530284