Filistin BM’de "gözlemci devlet" statüsü kazandı
Filistin, BM'de "Üye olmayan Gözlemci Devlet" statüsü elde etti. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, "evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in BM’deki statüsünün ”gözlemci kuruluş”tan ”üye olmayan gözlemci devlet”e yükseltilmesinin oylanacağı BM Genel Kurulu toplantısında konuştu
Böylece BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek.
Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.
Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.
9 ülke, Filistin'e karşı oy kullandı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'e BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı.
Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti,Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor. Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri,Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.
Pasifik ülkeleri, BM'de genellikle ABD ve İsrail'i destekliyor.
İSRAİL: "HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK"
Oylamanın sonucunun açıklanmasının ardından gelen ikinci açıklamada ise, ''Bu anlamsız karar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çok açık bir şekilde belirttiği gibi İsrail vatandaşlarının güvenliği garanti altına alınmadıkça Filistin devleti kurulmayacak" denildi.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte, ''Ebu Mazen (Mahmud Abbas) barış yapmakla ilgilenmediğini bir kez daha kanıtladı'' dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti.
ABD: TALİHSİZ KARAR
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice, kararın barış sürecinde büyük bir engel oluşturacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, oylamanın barış sürecini zedeleyecek talihsiz bir karar olduğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton: ”Talihsiz ve amaca zarar verici”
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Filistin’in BM’de ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanmasının, İsrail ile Filistinliler arasında ”barışa yönelik yolda daha fazla engeller yarattığını” söyledi.
Washington’daki bir konferansta konuşan Clinton, Filistin’in BM’de ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanması kararını ”talihsiz ve amaca zarar verici” olarak nitelendirdi.
Clinton, ”Filistin ve İsrailliler hak ettikleri barışı sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla başarabilirler: Egemen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve bağımsız bir Filistin’in,Yahudi ve demokratik bir İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı, iki halk için iki devlet” dedi.
9 ülke, Filistin’e karşı oy kullandı
Hayır oyu kullanan ülkeler arasında Pasifik ada ülkeleri de var
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin’e BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı.
Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor.
Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.
Pasifik ülkeleri, BM’de genellikle ABD ve İsrail’i destekliyor.
Batı Şeria ve Gazze'de kutlamalar
Batı Şerialılar ve Gazzeliler, Filistin'in BM'deki oylama sonucu "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasını sokaklara çıkarak kutladı.
Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamada BM nezdinde "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasının ardından Batı Şeria sokakları bayram yerine döndü.
Ramallah'da Yaser Arafat meydanında dev ekranlardan oylamayı izleyen Filistinliler, kararın açıklanmasıyla Filistin bayraklarıyla kutlamalara başladı.
Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamada 138 ülkenin "evet" demesiyle "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanması Gazze'de de coşkuyla karşılandı.
Gazze sokaklarına inen binlerce Filistinli sonucu, ellerinde bayraklarıyla, havai fişekler atarak ve meydanlarda dans ederek kutladı. Kutlamalarda BM üyeliği umudunu yansıtan, '194. devlet' yazılı pankart ise dikkati çekti. Kutlamaya katılan bazı kişilerin, kararı havaya ateş ederek kutladığı görüldü.
Erdoğan: Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanması dolasıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak tebrik etti.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Abbas’ı telefonla arayarak kutlayan Başbakan Erdoğan, görüşmesi sırasında Abbas’a, ”Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’ndaki oylama sonucundan memnuniyet duyduğunu dile getirdiği Abbas’a, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte de Filistin’in haklı davasında Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğini vurguladığı öğrenildi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın da kendilerine verilen destekten dolayı Türkiye’ye ve Türk halkına minnettar olduklarını ifade ettiği bildirildi.
Öte yandan, BM Genel Kurulu’ndaki oylamanın ardından Abbas’ı telefonla arayarak kutlayan ilk lider Erdoğan oldu. Görüşmenin, Abbas’ın BM Genel Kurulu’nda tebrikleri bizzat kabul etmesinin ardından gerçekleştiği öğrenildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’dan, Filistin ve İsrail’e barış görüşmelerine yeniden başlamaları çağrısı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail ve Filistin’e koşulsuz olarak barış görüşmelerine yeniden başlamaları çağrısında bulundu.
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 138 ülkenin Filistin’in BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanması için ”evet” oyu vermesinin ardından Hollande, doğrudan diyaloğun anlaşmazlığa kesin çözüm için tek yol olduğunu belirtti.
Hollanda, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa’nın hem İsrail’in hem de Filistin’in dostu olarak çözümün bulunmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.
AA
https://goo.gl/zmu6D